Čeští parašutisté si zaskákali nad pyramidami

27.11.- 29.11. provedla skupina českých parašutistů, převážně profesionálů z Příbrami, dlouhodobě připravované seskoky nad pyramidami v Gize, bylo to vůbec poprvé co takhle velká skupina českých parašutistů skákala nad tímto místem.

Celá akce vznikla na popud investora z Číny, který přišel letos v květnu s návrhem udělat velkou akci pro sportovní skokany a tandemové zákazníky na nějakém atraktivním místě. Požádal nás o team profesionálů z Příbrami, který by přiletěl do Egypta s vybavením a zastřešil by všechny služby ve vysoké kvalitě a to nejen seskoky, ale i padáky, sestřih videí, pronájmy padáků, baliče atd. Od této chvíle jsme začali pracovat na tom, aby se nápad stal realitou a nakonec vybrali jako místo seskoku velké pyramidy v Gize. Bylo třeba předně zařídit povolení od místní vlády, protože letadla a vrtulník na tuto akci může poskytnout pouze armáda a samozřejmě další povolení k přistáním k pyramidám, vjezdu do vojenských základen atd. To se po několika jednáních povedlo zařídit a i když po organizační stránce to byla noční můra, tak se nakonec všechno skvěle podařilo.
Velká komplikace nastala pouze asi týden před odjezdem, kdy se rozbilo původně avizované letadlo C 130, takže jsme museli rychle rozhodnout jestli termín posunout na prosinec nebo ponechat tento termín a vzít si náhradní letadlo CASA 295M. Nakonec jsme ponechali termín a seskoky uskutečnily z vrtulníku MI17 a z transportního letadla CASA 295, celkem 9 startů. Starty z CASA 295 se uskutečnily z vojenských základen egyptského letectva v Káhiře.

Seskoky nad pyramidami jsou velice atraktivní záležitostí, pohled na pyramidy z výšky 4000m je dechberoucí. Byli jsme samozřejmě velkou atrakcí jak pro místní, tak pro davy turistů. Povedl se i seskok nejmladší účastnice seskoků Emmy Štenglové (10 let) a i seskok na padáku v barvě české vlajky. Zároveň jsme tyto seskoky využili na natáčení na speciální 360 st. kameru, záběry z ní se pak zpracují na virtuální realitu, která se pak bude používat např. při létání ve vzdušném tunelu.

Protože byla s úrovní seskoků velká spokojenost, byli jsme už požádáni o účast na dalších 2 akcích v Egyptě v roce 2020, také ve spolupráci s místní armádou.

Text: Roman Štengl