Mistrovství světa v Para-Ski, Vrchlabí 2019

Je úspěšně za námi!

Velké úsilí pořadatelského Para klubu Vrchlabí vyvrcholilo ve dnech 25. února až 3. března 2019, kdy jsme důstojným způsobem uspořádali tuto významnou akci ve Vrchlabí a jeho lyžařském areálu Herlíkovice-Bubákov. Na závod přijelo 63 lyžujících parašutistů z 9 zemí světa s četným doprovodem. Rozhodčích, techniků a dobrovolníků pomáhajících s organizací celé týdenní akce bylo více než 50. Ubytovací zařízení, hotely Gendorf, U Zvonu a Albis nám vycházely ve všech požadavcích po celou dobu skvěle vstříc, stejně tak jako zaměstnanci skiareálů a města Vrchlabí.

Slavnostní zahájení a zakončení s vyhlášením vítězů na vyzdobeném Evropském náměstí mělo výbornou atmosféru podtrženou skvělým moderátorem a účastí Krakonoše, ducha našich pohádkových hor. Závěrečný banket v kulturním domě Střelnice skvěle vygradoval vystoupením tanečníků skupiny Oliver a kapely Bubny Praha.

Po sportovní stránce se Mistrovství světa rovněž velmi vydařilo. Pro parašutisty byl nádherný hned první soutěžní den, kdy za skvělého slunečného počasí každý absolvoval pět seskoků! Na zvládnutí tří kol obřího slalomu již tak ideální podmínky nebyly, ale velkým nasazením sil četných pořadatelů vedených zkušeným technickým delegátem FIS Bohumírem Zemanem, se je regulérně podařilo zvládnout. Mistry světa se v pěti kategoriích, muži, ženy, junioři, družstva mužů a žen stali Rakušané a pouze jednou zazněla jiná než rakouská hymna, a tou byla v kategorii master hymna švýcarská. Naši reprezentanti mile překvapili: v nejvyšší možné konkurenci se jak družstvo mužů ve složení Milan Palo, Radim Bednář, Pavel Taršinský a Jakub Rataj, tak družstvo žen ve složení Michaela Mynářová a Lenka Buršová prosadilo na 3. místo! Jakub Rataj navíc zasluhuje uznání za 8. místo v soutěži mužů jednotlivců. Úplné výsledky na www.paraski.cz .

Na závěr se sluší poděkovat všem, bez jejichž pomoci a nasazení bychom dnes nemohli říci: Povedlo se!

Děkujeme partnerům: Hotel Gendorf, Skiareály Herlíkovice a Bubákov, Ski klub Spartak Vrchlabí, město Vrchlabí, Královéhradecký kraj, Řízení letového provozu ČR, LAIC, DSA, HH Alive, R RENOMIA, Vrba a spol., Ridera Bohemia, uotdoor akzent!, Namax, Autostyl Trutnov, Havex Auto, GW Train Regio, Frekomos, AeČR, BIG SHOCK!, Budweiser Budvar, Pivovar Hendrych, zepter int., Prodis,  Prodes a dalším.

Jako předseda organizačního výboru vyjadřuji velký dík členům našeho týmu: Petru Chládkovi, Jiřímu Černému, Pavlu Píglovi, Aleši Fikarovi, Filipu Fenclovi, Jirkovi Dvořákovi, Milanu Palovi, Jirkovi Holcovi, Šárce Blaškové, Miroslavu Jirčíkovi a především Martinu Gablovi. S takovými týmovými hráči se mně krásně hrálo.

Petr Jireš