2. závod Světového poháru v Paraski 2019

Ve dnech 8. – 10. 2. 2019 jsme se zůčastnili 2. kola Světového poháru v Paraski v Italském Ponte di Legno, resp. v lyžařském areálu Passo del Tonale. ČR reprezentoval A tým plus Milan Palo v jednotlivcích.

Organizátor připravil hned na 1. den skvělou trať obřího slalomu. Ve prospěch našeho týmu se jevilo to, že nebyla ani moc těžká, ani moc dlouhá. Výsledný čas nejrychlejsího závodníka byl jen 42 resp 44 vteřin. Škoda pádů Jakuba Rataje a Pavla Taršinského, jinak by naše ztráta na lyžích nebyla výrazná a dávala by našemu týmu naději na lepší výsledek v kombinaci. Speciálně u Jakuba, který ve druhém kole zajel čas jenom o 2,4 vteřiny za nejrychlejším Sebastianem Graserem.

Ihned po ukončení 2. kola se začalo se seskokovou částí. Doskočiště bylo umístněno trochu netradičně opačným sklonem oproti sjezdovce v její spodní části na umělém návrší z masy nahrnutého sněhu. První den se do setmění stihla odskákat plná 3 kola, byť poslední soutěžící pomalu rozsvěcovali „čelovky“, aby i hodně po západu slunce viděli na cíl.

Druhý den, opět krásně zalitý sluncem, se odskákalo 4. a skoro celé 5. seskokové kolo. Po přestávce, vynucené silnými poryvy větru, se organizátor rozhodl v podvečer vyhnat zbývajících 8 „re-jumperů“ na opakovací seskok, byť síla větru byla na hranici regulérnosti. Po domluvě organizátora s kapitány týmů se odsouhlasilo, že konec závodů bude po provedení opakovacích seskoků již po uzavřeném 5. kole, protože na další den se předpověď počasí jevila jako neseskoková.

Ihned po seskocích se vyhlásily výsledky, rozdaly medaile a závodníci se přesunuli na společnou večeři v Ponte di Legno. Ta byla několikachodová a s Italským vínem patřičně slavnostní. Pohostinnost Italů nás, hlavně v porovnání se skromnými Švýcary, mile překvapila a všechny plně uspokojila.

Na závěr dodám, že nakonec nikdo z nás nepochopil, proč byli vítězové vyhlášeni dle výsledků po 4. kole, byť bylo plně ukončeno 5 seskokových kol. V intencích spekulací se domníváme pouze to, že se tak stalo, protože jak Ital, tak Švýcar i Rakušan  dali v 5. kole regulérní „out“. Škoda, protože díky výsledkům 5. kola bychom se jak v jednotlivcích, tak i v týmech poposunuli ještě o pár stupínků výš.  

Jinak to byly závody krásné, pilot létal neskutečně profesionálně a prostředí sluncem zalitých Alp bylo nenapodobitelné !!!

Pořadí: Palo (11.), Černý (13.), Chládek (15.), Rataj (28.), Taršinský (29.), družstvo (7.)

Autor: Milan Palo