Mistrovství České republiky v Indoor Skydivingu 2019

Šesté Mistrovství České republiky v indoor skydivingu bylo zároveň nominační soutěží pro nadcházející Mistrovství světa ve Francii, které se koná v dubnu 2019. Šampionátu se zúčastnilo sedmnáct Formation Skydiving 4-Way týmů, jeden závodník v disciplíně Solo Freestyle Open, sedm závodníků v disciplíně Solo Freestyle Junior a šestnáct 2-Way Dynamic týmů. Celkově se účastnili parašutisté z České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska, Belgie, Švédska, Španělska, Německa a Norska.

Vzduchoplavecká sezona ještě víceméně je uložena k zimnímu spánku, ale přece jenom už jedna soutěž má za sebou republikový šampionát. V letňanském větrném tunelu se konalo 6. Otevřené Mistrovství České republiky v indoor skydivingu, které bylo zároveň nominačním závodem českých parašutistů na světový šampionát, který proběhne v dubnu ve Francii. Soutěže Czech Open 2019 ve třech disciplínách se 12.ledna 2019 zúčastnil i rekordní počet soutěžících z devíti zemí Evropy.      

Solo Freestyle Open
1. Zé Miguel Abreu ESP

Solo Freestyle Junior
1. Kinga Bala POL
2. Tobiáš Chaloupka CZE
3. Karolína Henková CZE

Formation Skydiving 4-Way – A
1. MAD Team POL
2. Ladies Power POL
3. High Five CZE

Formation Skydiving 4-Way – AA
1. Flyspot One2Three POL
2. FS ONE BEL
3. HF Cubs CZE

Formation Skydiving 4-Way – AAA
1. Flying Circus CZE (Jakub Klapka, Martina Vaváčková, Lukáš Kadeřábek, Dagmar Bezděková)
2. Bad Boys CZE (Marian Jeziak, Jan Klapka a Václav Prokeš Jan Lukavec)
3. SKYDIVE UNIVERSITY SLOVAKIA SVK

2-Way Dynamic
1. Jakub Harrer & Jan Vantula ml.
2. Jan Turek & Čestmír Fryč
3. Jonáš Krása & Tobiáš Chaloupka

Výsledky na www.intimescoring.com

První „větrný tunel“ na území České republiky, neboli Skydive arena (dnes pod názvem Hurricane Factory Praha) byl otevřen v pražských Letňanech 1.května 2011, ale experimenty s tímto zařízením sahají do roku 1943. Tyto experimenty probíhaly na americké letecké základně Wright-Patterson Air Force Base nedaleko Daytonu v Ohiu. Tam se také o jednadvacet let později o první let člověka ve svislém aerodynamickém tunelu postaral Jack Tiffany. Firmou, která vyvinula první vertikální aerodynamický tunel pro rekreační účely byla kanadská společnost Aerodium Technologies z Quebecu v roce 1979 a nazvala ho „Levitationarium“. Už v roce 1982 se autorovi této koncepce ve firmě Aerodium Jeanu St.Germainovi podařilo ve Spojených státech amerických realizovat první dva ryze komerční větrné tunely v Las Pegas a v Pigeon Forge. Laické publikum mohlo, ale například vidět parašutistu plachtícího v silném proudu vzduchu na závěrečném ceremoniálu Zimní olympijských her v Turíně v roce 2006, nebo v rámci expozice Expo 2010 v Šanghaji.

První profesionálního zařízení tohoto typu v pražských Letňanech vybudovala Strojírna Litvínov a projekt architektonicky připravil Juraj Sonlajtner. A jak bylo zmíněno byla Skydive arena otevřena 1.května 2011, a dnes nese název Hurricane Factory Praha.

Podrobnější výsledky této soutěže (ale i jiných podobných soutěží) lze najít na stránkách www.intimescoring.com a www.skyleague.com/events/150738/

text:  (jjk)