1. Světový pohár v para-ski

1. Světový pohár v Para-ski 2019 proběhl 25. – 27. ledna 2019 ve švýcarském lyžařském středisku Disentis. Zásluhou oblíbeného Thomase Sauera a jeho týmu se závod uskutečnil v atraktivním prostředí švýcarských Alp, kam se parašutisté vrátili po 9 letech.

Seskoky do prostoru poblíž hotelů Catrina Resortu parašutisté prováděli za mrazivého počasí na doskočiště umístěné v poloze vyžadující mistrovské výkony prokazující jejich nevšední umění ovládání padáku. Trať na obří slalom byla vytýčena na velmi členité sjezdovce, typické pro tratě ve Švýcarsku, v nadmořské výšce 2500 m s krásným výhledem na okolní hory. Předpokladem dobrého výsledku zde byla výborná technická a taktická lyžařská zdatnost parašutistů.

Startovnímu poli 43 mužů a 8 žen vládli úřadující mistři světa v para-ski Sebastian Graser, Magdalena Schwertlová a tým HSV RedBull Salzburg. Českou republiku reprezentovalo 9 závodníků. Výborného výsledku dosáhl A tým ČR ve složení Radim Bednář, Petr Chládek, Pavel Pígl a Jiří Černý, který vybojoval 3. místo mezi 13 týmy. Družstvo Dukly Prostějov obsadilo 6. místo. Mezi jednotlivci skončil nejvýše, na 7. místě, stále se lepšící Radim Bednář. Solidní umístění na 13. a 14. místě dosáhli Libor Jiroušek a Pavel Pígl.

Celá vydařená akce byla zakončena společnou večeří a vyhlášením vítězů na horní stanici lanovky za přítomnosti starosty Disentisu a ředitele lanové dráhy, zástupci hlavních partnerů pořadatele.
Kompletní výsledky na www.paraski.org .

Petr Jireš, vedoucí družstva