Historicky první zlato z juniorského Mistrovství světa v balónovém létání

Od úterý do soboty probíhalo v polském Wloclawku 4. Juniorské mistrovství světa. Naši bodovali. Juniorským mistrem světa se stal Jan Suchý. Společně s Nikolou Kličkovou (28. místo) vybojovali pro Českou republiku 2. místo v hodnocení zemí.

Na juniorské mistrovství se z celého světa sjelo takřka 50 týmů, z nichž nejsilnější zastoupení měli Austrálie, Velká Británie a Německo, každá po pěti týmech. Českou republiku reprezentovali 2 posádky: Nikola Kličková (18 let) a Jan Suchý (27 let). Vůbec poprvé tak Česká republika získala medaili na soutěži první kategorie FAI (Světové letecké federace) a díky famóznímu výkonu obou posádek vybojovala celkové 2. místo v národním bodování.

Nikola je aktuálně českou nejmladší pilotkou a mistrovství světa byl její vůbec druhý závod kariéry. Soutěžila se svým co-pilotem a mladším bratrem Adamem Kličkou na balónu Pohoda, účetní systém.

Jan Suchý se světového juniorského mistrovství účastnil již podruhé. Své 5. místo z roku 2014 ve francouzském Vichy letos, s balónem DHL Express, vylepšil a vítězstvím si zároveň vybojoval startovní pozici na generálním FAI mistrovství světa v roce 2020 ve Slovinsku.

Soutěžilo se od úterka do soboty a z plánovaných 8 soutěžních letů se nakonec odletěla polovina. Celkem museli piloti splnit 17 disciplín, často v nepříznivém počasí ovlivňující celý průběh soutěže. Závodů se účastnil i úřadující mistr světa, dvaceti pětiletý Dominic Bareford, špička světového ballooningu.

www.juniorworlds.com
výsledky: https://flymonitor.ru/en/competition/537/total/