Safari v doprovodu Blaníků

Na začátku prázdnin se tradičně koná ve Dvoře Králové nad Labem tradiční plachtařský Pohár Safari. Ve dnech 30.června až 13.července 2018 se tak konal už jednadvacátý ročník této plachtařské soutěže. Kromě toho se ovšem létal už pátý ročník neoficiálního Plachtařského mistrovství České republiky dvousedadlových kluzáků.

Soutěž dvoumístných větroňů se ve Dvoře Králové nad Labem usídlila vlastně poté, co se samostatný šampionát přestal oficiálně vyhlašovat.

Jen pro připomenutí. Na podzim roku 2012 Plachtařská komise schválila pořádání Plachtařského mistrovství České republiky dvousedadlových kluzáků pro rok 2013 v rámci Poháru Safari ve Dvoře Králové nad Labem. Současně s tím se Plachtařská komise dohodla, že domácí šampionát „dvousedadlovek“ se vyhlašuje pro rok 2013 samostatně naposledy. Záměrem bylo otevřít samostatnou třídu Duo Kombi společně s PMČR, nebo s jinou soutěží. Druhou věcí tehdy byl, jak známo, i nedostatek „Blaníků“, které byly v té době (po nešťastné havárii v Rakousku) nuceně dlouhodobě uzemněny.

Ale zrušené soutěže se zželelo právě organizátorům královédvorského Poháru Safari, a tak se od roku 2014 pořádá soutěž takzvaně neoficiálně. V roce 2018 tak tedy už proběhl 5. Ročník neoficiálního Plachtařského mistrovství České republiky dvousedadlovek.  

Pohár Safari se letěl v Dvoře Králové nad Labem tedy po jednadvacáté, a to v klubové a volné třídě. V klubové třídě (29 soutěžících) zvítězil Josef Rýdl z Mladé Boleslavi, druhý byl domácí Marek Korneč  a třetí liberecký Wolfgang Sluka.

A ve volné třídě (11 soutěžících) doletěl první Petr Hotový z České Lípy, před Pavlem Svobodou z letňanského aeroklubu a třetí byl Zdeněk Borůvka z Jičína.

Pátý ročník neoficiálního Plachtařského mistrovství České republiky „dvousedadlovek“ (soutěží se od loňského roku výhradně na „Blaníkovských“ monotypech, takže letělo osm kluzáků L-13 Blaník a tři L-23 Super Blaník) vyhrál Vojtěch Pivoňka a Jiří Obst z Vrchlabí a před domácími plachtaři na L-23, druhým Petrem Pánkem (a jeho dámskou posádkou), respektive dvojicí Ondřej Teichman a Jaroslav Rapáč na třetím místě.

A ačkoli začátek prázdnin byl letos poněkud proměnlivý, co se počasí týče, podařilo se odletět nakonec devět disciplín.

Celkové výsledky lze jako tradičně najít na: www.soaringspot.com/cs/21-safari-pohar-dvur-kralove-nad-labem-2018

text a foto: (jjk)