Světový pohár v para-ski – Herlíkovice, CZE

Pro pořadatele, kterým byl Para klub Vrchlabí spolu se Ski klubem Vrchlabí byl závod velkým testem na 17. FAI Mistrovství světa, které se zde bude konat 26. 2. – 3. 3. 2019. Úvodem lze hned napsat, že testem velmi vydařeným. Termín konání světového poháru byl 2. až 4. března 2018.

Úspěchu letošního závodu předcházelo velké organizační úsilí pořadatelů, trvající několik měsíců a korunu mu nasadilo krásné počasí pro lety vrtulníku na Bubákově a výborně připravené sjezdové tratě v Herlíkovicích. Ke sportovnímu úspěchu přispěly výborné výkony závodníků z Rakouska, Ruska, Německa, Itálie, Švýcarska, Slovinska, Holandska a samozřejmě také Česka. Ti všichni si přijeli osahat celé prostředí závodů na příští rok. Na výsledkový servis a rozhodování závodu v seskocích na cíl pořadatel zajistil do hlavních funkcí rozhodčí ze zahraničí v té podobě, jak budou pracovat při MS. Pořadatelé dále zajistili pro rozhodčí dopravní servis od hotelu ke svahu půjčeným autem a ve skiareálech sněžnými skútry, které významně pomohly také s dopravou materiálního vybavení na sportoviště. Zde je třeba uvést, že pořadatelé se odvážně rozhodli zorganizovat soutěž v seskocích v horní části modré sjezdovky Bubákova, odkud je krásný výhled na město Vrchlabí a hřebeny Krkonoš, ale kde příprava a vlastní provedení závodu jsou mimořádně náročné. Vše se povedlo také díky ochotě provozovatele skiareálu, skvělému pilotovi vrtulníku a mnoha dalších pomocníků. Vlastní závod proběhl v plném rozsahu, tedy dvě náročná kola obřího slalomu na černé sjezdovce a šest seskoků všech parašutistů. Závod byl zakončen na sluncem ozářeném svahu slavnostním vyhlášením vítězů na pozadí panoramatu našich hor. Vyhlášeni byli vítězové Mistrovství České republiky, vítězové závodu Světového poháru a vítězové celkového SP 2018, kteří obdrželi umělecké trofeje z českého skla.

Kompletní výsledky závodů jsou zveřejněny na www.paraski.cz a www.paraski.org Jsou doplněny také rozsáhlou fotoreportáží.

Vítězi jednotlivých soutěží a hlavních kategoriích se stali:

Mistrem České republiky 2018 v družstvech se stal český A tým ve složení Milan Palo, Pavel Taršinský, Jakub Rataj a Martin Kumžák. Mistrem ČR jednotlivců je Libor Jiroušek, 2. místo vybojoval Radim Bednář a 3. Milan Palo. Nejlepším juniorem byl Jakub Rataj, nejlepší ženou Michaela Mynářová.

Vítězem závodu Světového poháru družstev se stal HSV RED BULL AUSTRIA, 2. místo obsadil SOLAR WIND RUSSIA a 3. CZECH REPUBLIC A. V kategorii mužů vyhrál Sebastian Graser z Rakouska, 2. byl Reinhold Haibel z Německa a 3. Marco Valente z Itálie. Z našich byli nejlepší Libor Jiroušek na 5. místě a Radim Bednář na 7 místě. V závodě žen vyhrála Magdalena Schwertl před Julií Schosser, obě z Rakouska, 3. místo vybojovala naše Michaela Mynářová! Závod juniorů vyhrál Sebastian Graser z Rakouska před Antonem Petrikem z Ruska a naším Jakubem Ratajem! Kategorii Masters vyhrál Marco Valente z Itálie před Karlem Kreuzerem a Antonem Gruberem, oba z Rakouska.

Celkovými vítězi série Světového poháru 2018 se stali Magdalena Schwertl, Sebastian Graser, Marco Valente v jednotlivcích a tým HSV RED BULL 1. Z našich závodníků se letos na stupně vítězů neprosadil nikdo. Důvodem bylo to, že závod v Rakousku nebyl pro špatné počasí vyhodnocen a do Itálie jsme neodcestovali vzhledem k poslednímu rozloučení s týmovým kolegou Tomášem Ledníkem. Tomášovi jsme ve Vrchlabí na slavnostní večeři všech účastníků akce, které přišel pozdravit také starosta města Jan Sobotka, všichni společně vzdali hold minutou ticha.

Poděkování pořadatelům – za dobrou práci a vynaložené úsilí ve prospěch naší akce děkuji nejbližším spolupracovníkům Martinu Gablovi, Pavlovi Píglovi, Jiřímu Černému, Milanu Palovi, Petru Chládkovi, Michalu Švestkovi, Šárce Blaškové, Filipu Fenclovi, manželům Fikarovým, Jiřímu Dvořákovi, sboru rozhodčích a činovníkům Ski klubu Vrchlabí.

Poděkování partnerům – zvládnutí takto náročné akce si bez pomoci partnerů, ať už finanční, nebo materiální a osobní nedovedeme vůbec představit.

Děkujeme vřele všem, kteří nám pomohli: Aeroklub České republiky, město Vrchlabí, Demstav Hranice, Autostyl Trutnov, Královéhradecký kraj, Ski areál Herlíkovice, Ski areál Bubákov, Prodes Praha, Havex-Auto Vrchlabí, outdoor akcent, Hotel Gendorf, rodinný pivovar Hendrych, Budweisser Budvar, Big SHOCK!, Art Glass Schovánek, DSA, a.s., Prodis Vrchlabí, Spartak Vrchlabí, SNOWmag.

Informace o konání akce poskytly čas

opis SNOW, Krkonošský DENÍK a mnohé internetové portály.

Petr Jireš, za organizační výbor SP a MS