Walters Dosi 2017

Letošního již 16. ročníku WALTERS DOSI Blumberg se zúčastnila dvoučlenná posádka leteckých akrobatů z České republiky přihlášená pod pseudonymem HARD ZERO TEAM CZ ve složení Martin Řezáč a Jan Rolinek. Po první odlétané akrobatické sestavě v průběhu soboty 23.9. se Češi umístili v průběžném pořadí na prvním místě. Organizátoři závodů po odlétání první soutěžní sestavy rozdělili soutěžní pole v polovině pořadí na 2 skupiny Unlimited & Advanced a pro obě tyto kategorie sestavili finálovou tajnou sestavu. Jako první letěla finální Unlimited sestavu česká posádka, která i v tomto programu získala nejvyšší počet bodů od rozhodčích v letošním ročníku WALTERS DOSI 2017 a odvezla si domů i tradičně udělovaný putovní pohár pro absolutního vítěze. 

První ročník těchto akrobatických závodů nazývaných ve zkratce „DOSI“  se konal v roce 2002, v letošním roce se létal již jeho 16. ročník. Poprvé se této soutěže zúčastnila dvoučlenná posádka akrobatů z ČR v roce 2012 (účastníci Miloš Ramert a Jan Rolinek) a následně v roce 2013 dvě dvoučlenné posádky z ČR (účastníci Vlastislav Picka, Miloš Ramert, Libor Kovařík a Jan Rolinek). 

Na základě zkušeností získaných českou výpravou v průběhu závodů v německém Blumbergu v letech 2012 a 2103 počala i tradice  akrobatických závodů dvoučlenných posádek v ČR létaných od roku 2013 každoročně na letišti ve Zbraslavicích.

Malé sportovní letiště Blumberg „EDSL“, se nachází asi 1 km východně od stejnojmenného města v nadmořské výšce 700 m.n.m. severně od hranic se Švýcarskem. Letiště Blumberg je zasazeno do krásné přírody německého pohoří Schwarzwald, pouhých 50 km SZ od tohoto letiště pramení řeka Dunaj.

Organizátorem dnes již tradičního závodu dvojsedadlových posádek v akrobacii na kluzácích jsou místní Spolek leteckých sportů na letišti Blumberg ( LuftSportVerien Blumberg http://www.luftsportverein-blumberg.de/) a Spolek na podporu letecké akrobacie na kluzácích v Bádensko-Wurttembersku (Forderverein fur Segelkunstflug im BWVL http://www.segelkunstflug.com/).

 

Od roku 2013 je tento závod pojmenován WALTERS DOSI na památku jednoho ze zakladatelů tradice těchto závodů a místního člena leteckého spolku p. Walteru Kopischovi, který tragicky zahynul v průběhu zimy koncem roku 2012.

V závěru závodů při přebírání putovního poháru musela česká soutěžní dvojce leteckých akrobatů slíbit, že se zúčastní i příštího ročníku WALTERS DOSI 2018 v Blumbergu a ko-pilot Jan Rolinek bude v následujícím roce nápomocen organizátorům v roli akrobatického rozhodčího.