European Skydiving League Saarlouis 2017

ESL (European Skydiving League) se poprvé konalo v roce 2003 v kooperaci Belgie, Nizozemska a Německa. Od té doby získalo celkem velkou popularitu, neboť je to alternativa k takzvaným first class events, které se mohou zúčastnit i méně zkušené týmy a porovnat svou výkonnost s dalšími týmy z celé Evropy.

Jako HF Flying Circus jsme se zúčastnili soutěže poprvé v roce 2016 v kategori AA, kde jsme nakonec skončili na prvním místě se zlatou medailí. Byl to náš poslední závod v kategorii AA, od roku 2017 jsme se rozhodli postoupit do kategorie AAA.

Letos našemu týmu bohužel moc nepřála přízeň a tak jsme měli natrénováno o dost méně než v loňském roce, nicméně i přes to jsme vyrazili do německého Saarlouis, kde se letos akce konala znovu na dropzóně FSZ Saar. Letos se soutěže zúčastnilo celkem 7 národů a 22 týmů ve všech 4 kategoriích. V kategorii AAA bylo celkem 9 týmů včetně HF Flying Circus, jakožto jediného českého týmu. Počasí oproti loňskému roku velmi přálo a tak se odskákalo všech 10 kol.

Konkurence byla velmi tvrdá, neboť jsme soutěžili mezi ostřílenými týmy, které létají průměr kolem 15-16 bodů. My jsme naposled na Mistrovství ČR 3 týdny před ESL zalétali průměr 10.6, takže naše očekávání nebyla nijak veliká. Nicméně jsme do seskoků dali naprosto všechno, přičemž vylosovaný divepool rozhodně nepatřil k těm nejjednodušším, a nakonec jsme ze sebe vymáčkli perfektní výkon s celkovým počtem 129 bodů. To nám stačilo na šesté místo, s čímž jsme byli za dané situace velmi spokojeni. Kategorii AAA vyhrál, stejně jako v loňském roce, tým AtomiX. S nejvyšším počtem bodů ve hře o ESL Spirit (každý národ je obodován podle umístění ve své kategorii a nejvyšší počet vyhrává Spirit) skončilo opět Německo, tudíž příští rok se závody už potřetí budou konat v Saarlouis.

Na závěr nezbývá než opět apelovat na všechny týmy – pojeďte příští rok také. Dropzóna v Saarlouis je skvělá, o cestu do soutěžní výšky se tam starají dvě Cessny Caravan. Výhodou je možnost soutěžit i pro méně zkušené týmy, lidé a atmosféra na závodech je naprosto výborná. Navíc, pokud nás z ČR pojede více, máme šanci na získání ESL Spiritu a pořádání této soutěže u nás v ČR.

Za tým HF Flying Circus Dagmar Bezděková