ME v klasickém parašutismu – absolutní i juniorští Mistři Evropy, celkem 9 medailí!

Mistrovství Evropy v klasickém parašutismu, které se konalo v posledních prázdninových dnech v Černé Hoře ve městě Podgorica, přineslo velký úspěch českým barvám. Medailové žně reprezentantů Dukly Prostějov se zastavily na čísle devět, přičemž domů z černohorské Podgorice dorazila sbírka čítající pět zlatých, jedné stříbrné a tří bronzových medailí.

Tituly mistrů Evropy vybojovali v individuální akrobacii nadporučík Libor Jiroušek, v kombinaci Jiří Gečnuk, v týmové kombinaci Libor Jiroušek, Jiří Gečnuk, Hynek Tábor, praporčík Oldřich Šorf a Miloslav Kříž. Dvojnásobným juniorským šampionem v přesnosti přistání a kombinaci se stal Petr Chládek.

Vicemistrem starého kontinentu se stal tým v přesnosti přistání. Bronzové medaile získali v individuální akrobacii Jiří Gečnuk, v kombinaci Hynek Tábor a juniorskou v individuální akrobacii Petr Chládek. Všichni účastníci šampionátu však měli kvůli dýmu z okolních požárů složité podmínky.

Závodilo se ve vnitrozemské části země a povětrnostní podmínky nedovolovaly uskutečnit plánovaný pořad. Zejména v individuální akrobacii byla špatná viditelnost, respektive pozemní kamery kvůli kouři špatně zachycovaly provedení předepsaných prvků. Vzhledem k těmto, ale i jiným okolnostem, se šampionát neodskákal v plném rozsahu. Nicméně daná minima byla splněna.

ME si účastnila i česká ženská reprezentace, která přestože vozí z jednotlivých kol Světového poháru medaile, tak Mistrovství Evropy se jí nepovedlo, tak jak předpokládala. Nejlepší českou reprezentantkou byla Michaela Mynářová, která obsadila 15 místo ze 44 účastnic. V celkovém pořadí se děvčata umístila na 5. místě. V juniorské kategorii Jana Spěváčková obsadila 4. místo.