Mistrovství Evropy v plachtění – Den první, druhý a třetí

Ve dnech 22. července až 5. srpna 2017 probíhá v Moravské Třebové Mistrovství Evropy v plachtění v klubové, standardní a 20 metrové třídě. Na startovní listině nalezneme 8 reprezentantů, a to: Michal Lešinger a Tomáš Suchánek v klubové třídě, Miloslava Cinka a Pavla Loužeckého ve Standardní třídě a 2 posádky Jan Horák s Jiřím Kusbachem a Tomáše a Matěje Rendlu ve 20 metrové třídě. 

První závodní den, 22. července bylo Slavnostní zahájení na zámku v Moravské Třebové. Zahájení se jako čestní hosté zúčastnili i starosta Moravské Třebová Miloš Izák, starostka Starého Města u Moravské Třebové Jarmila Řezníčková a senátor za obvod Svitavy Radko Martínek. Navečer, asi 500 metrů jiho-východně od letiště bylo jádro super-cely, ve kterém byly i kroupy. Ty letiště naštěstí minuly opravdu o pár metrů a tak hrozba poškození kluzáků byla zažehnána.

Další den, neděle, 23. července, byl postaven grid a čekalo se na počasí. Základny byly sice vysoko, ale silná vrstva vysoké oblačnosti úplně zastínila terén a termické proudy, na které se celý den čekalo, se nevytvořily. Tento den byl neletový, i když se na gridu vyčkávalo až do 16:00.

Pondělí, 24. července propršel opravdu celý. Na čele studené fronty byly bouřky, avšak nebyly až tak mohutné, aby závodníky vyděsily. Srážky postupně ubývaly po celý den, přesto některé části letiště byly značně podmáčeny. opět neletový den.

Dnes, úterý 25. července, organizátoři v čele s meteorologem Janem Horákem vkládaly velké naděje do počasí. Byl vypuštěn i chroust (pozn. kluzák, který nezávodí v daném šampionátu, ale je natolik výkonnostně podobný, že pilot je schopen určit, zda závodníci zvládnou v místních meteorologických podmínkách odletět zadanou trať). Místně se dalo využít termické stoupání až 1,2m/s, přesto pro nízkou oblačnost (800m nad letištěm) a velkými vzdálenostmi mezi dalšími kumuly, byl i tento den neletový. V 15:30 byly všechny disciplíny zrušeny. 

Na zítřejší den, úterý 26. července, kdy se do České republiky blíží druhá vlna studené fronty, je naplánován Mezinárodní večer. Uvidíme, zda závodníci s degustací vín začnou již od rána nebo až od naplánované 19. hodiny.