MČR v plachtění v Příbrami, prvních 5 závodních dní v kostce

Příbram hostí velké plachtařské závody po třech desetiletích a mistrovství ČR je organizováno jako přípravný závod pro mistrovství světa 2018, které se zde bude konat od 28. července do 11. srpna 2018. Na startovní listině PMČR 2017 figuruje 75 jmen ze 7 zemí. Soutěžit se bude ve třech třídách – otevřené, 15metrové a klubové.

Podívejte se na videa z tohoto závodu uspořádaná od nejnovějšího po nejstarší v přehledném playlistu:

Čtvrtek 29. 6. 2017 – 5. soutěžní den zrušen

Špatné počasí dorazilo do Čech. Celou noc v Příbrami prší, stejně jako ráno a dopoledne. Navíc fouká silný vítr. Soutěžní den je tak zrušen a všichni doufají, stejně jako dovolenkáři chystající se na prázdniny, že se počasí první prázdninový týden alespoň trochu umoudří.

Další zprávy zítra.

Středa 28. 6. 2017 – 4. soutěžní den

Slunce před šestou hodinou ráno pozvolna rozpouští ranní mlhu. Ředitel soutěže konstatuje: „Zkusíme to.“ Předpověď počasí na dnešek dává určité šance na odletění disciplíny, zato na čtvrtek hlásí meteorologové celodenní srážky.

Kolem osmé hodiny je ale na letišti v Příbrami mlha hustá jako z večerníčku o Rákosníčkovi, což ale organizátorům optimismus z tváří nebere. CAVOK sice není CAVOK a vrstva přízemní oblačnosti je kolem 200 metrů vysoká, ale nad ní je modro.

Oblačnost se v devět hodin úplně rozpouští, grid je postaven na prahu dráhy 06 a všichni netrpělivě vyčkávají, co udělá počasí. Teplota strmě stoupá, frontální systém hrozící silnými bouřkami se pomalu ale jistě blíží od jihozápadu, o čemž svědčí i výstup ze sondážního měření, na kterém jaksi chybí zádržná vrstva. I výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu hovoří za vše: Silné bouřky, vysoké teploty, nebezpečí požárů. Ale naděje umírá poslední.

Teplota sice stoupá i ještě kolem poledne, vítr zatím nezesiluje. Starty jsou odkládány z 11:30 na 12:00 a následně na 12:15. Pokud se skutečně začne startovat, přineseme ve 13:00 pokusný živý přenos startů.

Nakonec letí pouze 15 metrová třída. Přestože odstartovala i Combi Open třída, většině pilotů se nepodařilo udržet a přistáli zpět na letišti. Následně ředitel soutěže disciplínu pro Combi Open třídu zrušil. Třída Combi 15 m letí, ve vzduchu se podařilo udržet všem s jedinou výjimkou (ZBI), která využila restart.

V 16:41 se zdá, že jsou téměř všichni z 15m třídy zpět na letišti. V čele na maximální rychlosti proletěl páskou opět Radek Krejčiřík. Později ale odstartovala zkušené duo Cink / Loužecký, kterým se také dnes dařilo.  Společně s Combi 15 přiletělo i několik osmnáctimetrových kluzáků, které si dnes alespoň zalétaly volně mimo soutěž. A nad letištěm ještě, také spíše pro radost, ještě krouží Zdeněk Borůvka starší (ZBI).

Vítězem dne je nakonec Miloslav Cink před Pavlem Loužeckým, třetí nejrychlejší byl Radek Krejčiřík.

Zítřejší předpověď nedává mnoho nadějí na letové počasí, nicméně organizátoři si na rozhodnutí nechají čas minimálně do zítřejšího rána.

Zadání tratí a průběžně aktualizované výsledky naleznete ZDE.
Další aktuality můžete sledovat na webu PMČR www.wgc2018.cz a také na facebooku mistrovství.

Úterý 27. 6. 2017 – 3. soutěžní den zrušen

Ranní počasí se velice rychle kazí, a tak je tento den vyhlášen neletovým. Pokračování zítra…

Zadání tratí a průběžně aktualizované výsledky naleznete ZDE.
Další aktuality můžete sledovat na webu PMČR www.wgc2018.cz a také na facebooku mistrovství.

Pondělí 26. 6. 2017 – 2. soutěžní den – 1. platná disciplína

Od rána fouká v Příbrami velice silný západní vítr. Předpověď počasí ale dává šanci na uletění platné disciplíny. Už po deváté hodině naskakují na obloze pěkné kumuly. Jen ten vítr… Na briefingu v 10 hodin je upřesněna předpověď počasí – základny oblačnosti jsou cca ve 1300 metrech nad zemí a v průběhu odpoledne by se měly ještě zvedat. Všechny kategorie by měly letět racing tasky vedoucí jižně a jihovýchodně od Příbrami o délce mezi 200 a 300 km. První starty by měly začít okolo 12. hodiny.

Bohužel je nutné vyčkávat dál, vítr neslábne a oblačnost se spíše slévá, než aby se rozpouštěla. Proto je rozhodnuto opět vyčkávat. Podle meteorologa Jana Horáka je možné vyčkávat v tomto období třeba až do 14:30.

A vyčkávání se vyplatilo. Ve 13:30 se vše dalo do pohybu a o hodinu a deset minut později byli všichni ve vzduchu. Nakonec se letí varianta C – AAT disciplíny na dvě a půl hodiny. První kluzáky očekáváme zpět na letišti kolem 17. hodiny.

Jak jsme očekávali, první kluzáky se na dokluzu začaly objevovat kolem 17. hodiny a v 18:26 ředitel soutěže Tomáš Rendla oznamuje, že všichni piloti jsou doma, nebo lokalizováni po přistání mimo letiště. Máme za sebou první disciplínu, o jejíž platnosti asi není pochyb. Na výsledky si ale budeme muset ještě chvilku počkat, stejně jako se dnes nakonec vyplatilo počkat na zlepšení počasí.

Zadání tratí a průběžně aktualizované výsledky naleznete ZDE.
Další aktuality můžete sledovat na webu PMČR www.wgc2018.cz a také na facebooku mistrovství.

Neděle 25. 6. 2017 – 1. soutěžní den zrušen

Prvnímu soutěžnímu dni plachtařského mistrovství České republiky nepřeje příliš počasí. Ranní jasná obloha se rychle zatáhla vícevrstvou kupovitou oblačností. Přesto je na prahu dráhy 24 postaven soutěžní grid a po krátkém briefingu a decentním oficiálním zahájení šampionátu se čeká na další briefing, který proběhne ve 13:30. Zde organizátoři rozhodnou, zda se poletí či nikoliv a v případě pozitivní zprávy zadají soutěžní tratě. Podle předběžných informací by se měly letět dvouhodinové AAT trati v sektorech západně od Příbrami.

Ve 12:40 přichází zpráva od ředitele soutěže Tomáše Rendly o zrušení dnešního soutěžního dne pro všechny třídy. Počasí se nevylepšuje a poslat sedm desítek pilotů do vzduchu by byl zbytečný risk. Pokračování zítra…

Sobota 24. 6. 2017 – Tréninkový den

Příbramské letiště se probudilo do příjemného polojasného rána doprovázeného mírným jihozápadním větrem a zvukem motoru navijáku tahajícího legendárního Blaníka s dalšími adepty bezmotorového létání na palubě.

Dnešek bude ve znamení příjezdu zbylé cca poloviny soutěžního pole a technických přejímek jejich letadel . A také ve znamení tréninkové disciplíny. Po briefingu v 10 hodin jsou očekávány starty po 12. hodině. Tréninková trať by měla mít kolem 300 km.

Naplno se Otevřené mistrovství České republiky v bezmotorovém létání za účasti zástupců sedmi zemí včetně pilotů z Austrália a Japonska rozjede zítra, tedy v neděli 25. 6. a pokračovat bude až do pátku 7. 7.

Pátek 23. 6. 2017 – Vše připraveno, zatím klid před bouří…

Tím prvním, co vás při příjezdu nebo příletu na letiště v Příbrami zaujme, je jeho moderní a stále se rozrůstající zázemí. Nejnovějším vylepšením je nová pojížděcí dráha „echo“, která umožňuje rolovat k dráze letadlům z nejzápadnějších hangárů letiště.

Za modernizací letiště a jeho zázemí stojí především majitel a jednatel společnosti Letiště Příbram s.r.o., který je zachycený na snímku při jedné z jeho typických činností.

Pátek 23. června je ve znamení příjezdů na letiště, zakládání táborů v účastnickém kempu a technické přejímce soutěžních kluzáků. Kemp je situován u jednoho z jezírek, které na letišti v Příbrami vznikly ke zvelebení prostředí a zpříjemnění letištní atmosféry

Pro Mistrovství České republiky v bezmotorovém létání využívají organizátoři velkou část jihozápadního cípu letiště, včetně interiérů zelené věže „CAVOK“ pro registraci a scoring office a jednoho z hangárů zapůjčených společností Cirrus CZ.

Mistrovství České republiky bude neoficiálně zahájeno sobotním večerním briefingem a oficiálně prvním soutěžním dnem v neděli 25. června, kdy by mělo být podle současné předpovědi počasí letové, ale pravděpodobně hodně větrné počasí.

Redaktoři airZone.TV se i z Příbrami přihlásí směsicí zpráv podaných denně několikrát aktualizovanými souhrnnými články, fotografiemi a videi.

Miroslav Oros a Zbyněk Smetana, airZone.TV