Karty jsou vyloženy – Češky si odváží stříbrnou a bronzovou medaili, v týmech také bronz

Neděle 4.6.2017 – 15. den – Slavnostní ukončení a vyhlášení vítězů

Club Class

1. Sabrina Vogt, Germany
2. Sarah Arnold, USA
3. Sarah Drefenstedt, Germany

Club class complete results here

Standard Class

1. Aude Grangeray, France
2. Cornelia Schaich, Germany
3. Jana Veprekova, Czech Republic

Standard class complete results here

18m Class

1. Katrin Senne, Germany
2. Alena Netusilova, Czech Republic
3. Anne Ducarouge, France

18m class complete results here

Sobota 3. 6. 2017 – 14. den – 12. disciplína

9:00 – I dnes se očekává horké letní počasí. K poslední disciplíně 9. FAI mistrovství světa žen v plachtění vzlétnou závodnice z letiště Zbraslavice po jedenácté hodině a třicáté minutě. Všechny třídy letí úlohy AAT na 3 hodiny a 30 minut. Klubovou třídu čeká trasa 222 km: Ledeč nad Sázavou – Pávov – Rožmitál – Žirovnice – Zbraslavice, Standardní třída poletí trasu 243 km: Zruč nad Sázavou – Šlapanov – Čížkov – Kamenice – Zbraslavice. 18m třída poletí úlohu 303 km: Jedlá – Nové město na Moravě – Čížkov – Horní Cerekev – Zbraslavice.

13:30 – S ohledem na vývoj předpovědi počasí pořadatelé rozhodli o změně tras a posunuli start až na dvanáctou hodinu. Poslední závodnice tak šla do vzduchu ve 12:50. Obě české závodnice na medailových pozicích, Jana Vepřeková (třída standard, 3. místo) a Alena Netušilová (třída 18m, 2. místo), shodně a optimistiky potvrdily, že se pokusí poslední den ještě zabojovat a posunout v pořadí výše.

Alena_Netusilova

Rady a pokyny před poslední disciplínou. Alena Netušilová předvádí zatím úspěšnou „stíhací jízdu“.

14:50 – Dvě nejlepší české závodnice v boji o vítězství volí každá jinou taktiku. Zatímco Jana Vepřeková „nikam nespěchá“ a nechala své soupeřky letět před sebou, Alena Netušilová společně s kolegyněmi Lenkou Kuthanovou a Janou Trešlovou se drží naopak vpředu. Odpovídá to slovům Netušilové před startem, že šanci bude mít tehdy, když se zbaví soupeřek, které by se za ní chtěly „vézt“.

17:00 – Všechny plachtařky jsou „doma“. „Taktický plán je splněn, teď už jenom jak dopadne ve výsledcích,“ hlásí Alena Netušilová. Na výsledky se teď bude velmi napjatě čekat nejen v českém týmu.

wwgc_2017_po_zavodu

17:15 – Výsledky nepřinášejí do tváří členů českého týmu bouřlivou radost. Ve třídě 18m je Alena Netušilová dnes druhá a získává 989 bodů. Největší soupeřka Katrin Senne je čtvrtá s 932 body. V absolutním součtu to ale znamená, že Aleně uniká první příčka o pouhých 17 bodů. Na třetím, čtvrtém a pátém místě jsou Francouzky Anne Ducarouge, Marilyne Abadie-Bérard a Mélanie Gadoulet. Jana Trešlová končí celkově sedmá a Lenka Kuthanová osmá.

Ve třídě standard předvedla nejlepší „finiš“ dnes vítězná Holanďanka Doortje Grunder, ale celkově je až osmá a medailovou pozici české závodnice Jany Vepřekové ohrozit nemůže. Janě se ale dnešní úloha nevyvedla, zatímco soupeřky Magali De Cachard a Judyta Czyż jsou dnes druhá a třetí. Naštěstí bodový náskok Jany Vepřekové byl značný a třetí místo bezpečně uhájila. Vítězí Francouzka Aude Grangeray, druhá je Němka Cornelia Schaich. Dana Nováková končí celkově sedmá a Hana Trešlová osmá.

Ve třídě klubové tak pěkné výsledky české závodnice neměly. Nejlépe dnes letěla Petra Pískatá, bylo z toho šesté místo a celkové desáté. Eva Černá skončila celkově čtrnáctá a Klára Teichmannová šestnáctá. Denní vítězství si připisuje Francouzka Aude Untersee, ta ale do čelných pozic promluvit nemůže. Absolutní prvenství v kategorii bere Němka Sabrina Vogt před Američankou Sarah Arnold a další Němkou Sarah Drefenstedt.

V soutěži týmů to znamená, že nejúspěšnější, respektive nejvyrovnanější družstvo mají Francouzky, druhé jsou Němky, třetí domácí české závodnice, čtvrtá je výprava Holandska a pátá pozice patří Polsku.

Kompletní výsledky zde.

Pátek 2. 6. 2017 – 13. den – 11. disciplína

8:30 – Na MS zbývají poslední dva letové dny. Počasí vypadá, že se létat skutečně bude. Dvě Češky mají ještě šanci zasáhnout do bojů o medaile. Jana Vepřeková má po včerejším slabším výkonu na vedoucí Aude Grangeray z Francie ztrátu 206 bodů. Další dvě soupeřky na ní navíc zle dotírají. Souboj o mediale ve standardní kategorii bude velice napínavý. Alena Netušilová je po 10 disciplínách už třetí a ztráta na titul je pouhých 44 bodů. Domácí závodnice po nedokončení 2. disciplíny předvádí dokonalé zmrtvýchvstání. Dokáže ho dotáhnout do konce? První vzlety jsou dnes naplánovány na 11:45.

10:45 – Disciplíny zadány! Všechny třídy racing task – klubová 339 km, standard 354 km a 18m 422 km. První start 11:45.

3. tréning na letišti Zbraslavice

Foto Rudolf Jung

16:15 – Všechny závodnice jsou na trati. Počasí je od začátku letu dobré a ještě se vylepšuje. Jen slabý severozápadní vítr a momentální stoupání kolem 3 m/s. Francouzky v 18m třídě letí aktivně, vyrazily jako první a všechny tři letí společně. Alena Netušilová a Lenka Kuthanová ale bojují a společnými silami skupinu tří Francouzek pronásledují. Francouzky vyrazily na trať dřív, takže by to od našich nemusela být špatná taktika. To ale vycítila i průběžně vedoucí Němka Katrin Sene, která se Aleny Netušilové drží zuby nehty od protnutí startu. Těsně za půlkou trati jsou standardy. Létá se v pěkných výškách kolem 2500 m ASL.

wwgc_arcus

Foto Miroslav Oros

21:00 – Další zajímavý den, který pohřbil naděje několika doposud úspěšných závodnic. Doposud vedoucí závodnice klubové třídy Ailisa McMillan z Austrálie přistála 4 km před cílovým kruhem a rázem je v průběžném pořadí až čtvrtá se ztrátou 120 bodů na bronzovou medaili. Další kandidátka na medaili v této třídě Argentinka Paula Drazul přistála 14 km před cílem a rázem je průběžně devátá.

Ve standardní třídě dnes Němka Cornelia Schaich letěla takticky a dostala se na průběžnou druhou příčku. Jana Vepřeková je třetí se ztrátou 25 bodů. Vedení stále drží Aude Grangeray z Francie. Její náskok na pronásledovatelky je necelých 200 bodů. Čtvrtá Ulrike Teichmann z Německa už ztrácí na medaili přes 300 bodů.

V 18m třídě už je Alena Netušilová druhá. Vedení si o několik bodů upevnila dnešním vítězstvím Katrin Senne z Německa, ale 84 bodů je smazatelných.

Češky se po dnešku o trochu přiblížily v týmové soutěži druhým Němkám, vedou stále Francouzky.

Šampionát bude vrcholit sobotní 12. úlohou.

Kompletní výsledky naleznete zde.