AZ CUP 2017 – třetí a čtvrtý den neletový

AZ CUP 2017 je první plachtařský závod sezóny. Jeho tradiční termín byl vždy přelom dubna a května, některé ročníky spíše květen. Letošní rok je výjimečný v několika ohledech. Aeroklub Zbraslavice pořádá Mistrovství světa žen, které připadá na termín 17. květen až 4. červen 2017. Také vojenské cvičení Raimstain Guard, které je od 24. do 28. dubna přinutil organizátory posunout termín na dřívější datum (14.-22. duben 2017). Počasí v polovině dubna okolo 50. rovnoběžky ještě není stabilní. O tom jsme se mohli přesvědčit hned několikrát.

Druhý letový den (16. dubna 2017) závodníci tahali od opalovacích krémů, slunečníků až po zimní rukavice a vyhřívané dečky. Na třetí den byla naplánována exkurze do nedaleké továrny, matičky nových kluzáků, HpH Sailplanes, kde si účastníci mohli sednout do nového typu kluzáku – Twin Shark. Žralok z Kutné Hory, který dobývá svět svojí výkonností, efektivitou a elegancí, naposledy spatřen na největší Evropské výstavě letectví v německém Friedrichshafenu minulý víkend (6. – 9. dubna 2017), okouzlil i české reprezentantky v bezmotorovém létání.

Čtvrtý den započal slibněji než ten třetí, na obloze i nějaký ten kumul v dopoledních hodinách vyroste, avšak okno se brzy zavře a odpoledne nás zavalí dešťové přeháňky (možnost sněhových není vyloučena) a nárazový vítr. Nezbývá nám nic jiného než čekat, co přinese nevyzpytatelné dubnové počasí.