Parte – opustil nás pan pilot a světový akrobat Jiří Saller

Ve čtvrtek 2. března 2017 ve večerních hodinách zemřel po několika měsících tuhého boje se zákeřnou nemocí Jiří Saller. Akrobatický pilot, velký učitel a skromný člověk, kterého příznivci letectví znali především jako levé křídlo akrobatické skupiny Flying Bulls Aerobatics Team. Bylo mu 64 let.

Jiří Saller byl u toho, když v roce 1990 začala létat tato čtyřčlenná skupina na československých letounech Zlin Z-50 L pod vedením Jiřího Tlustého. Byl i u toho, když skupina přezbrojila v roce 1993 na modernější Zliny Z-50 LX a vstoupila do povědomí veřejnosti pod názvem Sky Box. V roce 2001 začala česká skupina létat v barvách Red Bullu. O rok později, v roce 2002 začala na pozici vedoucí skupiny létat Radka Máchová – s kým jiným než Jiřím Sallerem na levém křídle.

Flying Bulls Aerobatics Team pak létal až do roku 2015 ve složení Radka Máchová, Jiří Saller, Miroslav Krejčí a Jiří Vepřek (do roku 2006 Daniel Polonec). Nástup nové generace Flying Bulls Aerobatics Teamu v roce 2015 měl pro Jiřího Sallera a jeho kolegy poněkud hořkou příchuť, kterou bohužel Jiří Saller cítil až do konce svých dnů.

Nikdo, kdo byť jen jedinkrát „redbuláky“ viděl, nemůže nikdy zapomenout na sólové prvky Jiřího Sallera, kterými zpestřoval dokonalou týmovou slétanost. Mizel ve střemhlavém letu za horizonty či terénními překážkami, aby se následně překvapivě objevil a se spuštěným dýmem ve strmé vertikále vystoupal zpět k nebesům. Bronzový medailista z mistrovství Evropy 1985 a člen zlatého týmu si vždy rád vychutnal pasáž, při níž měl možnost se svou milovanou „padesátkou“ předvést několik sólových akrobatických prvků, zatímco se zbytek týmu seskupoval do další formace. A právě Jiří Saller byl tím, kdo udivoval diváky po celém světě, když své kolegy oblétával v legendární figuře Appache Roll slangově označované „motanice“.

Odešel skvělý pilot a skromný člověk. Čest jeho památce!

Miroslav Oros, airZone.TV