Nový český rekord letu balónem byl stanoven!

V sobotu 25. února 2017 v 7:07 odstartoval pokus o nový český rekord v letu horkovzdušným balónem. Cílem bylo překonat dosavadní rekord hned ve třech parametrech: nejdelší doba letu, nejvyšší dosažená výška a největší dosažená vzdálenost.

Dvoučlenná posádka ve složení Jan Suchý a Ondřej Kostrhun se tedy pokusila v horkovzdušném balónu uletět více než 214,4 km, vydržet ve vzduchu déle než 7 hodin, 23 minut a 30 sekund a překonat nadmořskou výšku 1360 metrů.

Balón s deseti sedmdesátilitrovými lahvemi odstartoval v sobotu v 7:07 na Trutnovsku. „Původně jsme plánovali startovat z Frýdlantského výběžku, ale poslední předpověď predikovala nízkou oblačnost v oblasti Krkonoš, kudy jsme plánovali letět, proto jsme pár hodin před odletem rozhodnutí změnili. Datum startu jsme definitivně stanovili teprve včera, protože balónové létání zcela závisí na rozmarech počasí. Létání je možné pouze za denního světla, abychom měli šanci překonat rekord, musíme tedy vzlétnout hned za rozbřesku,“ řekl krátce před startem Jan Suchý, velitel balónu.

V 8:20 minul balón Hradec Králové, aby byl v 9:30 u Poličky. Odtud v jiné výškové hladině zamířil více k jihu, aby v 10:00 minul Blansko. Západně od Brna byl už v 10:20.

Českou republiku opustili čeští vzduchoplavci přesně v 11 hodin jižně Hodonína, o hodinu později byli jižně Trnavy.

Ve 13 hodin byl balón s dvojicí pilotů před slovensko-maďarskou hranicí před Komárnem a pokračoval dále nad Maďarsko směrem k Budapešti.

4:30 a druhé dnešní překonání Dunaje jižně od Budapešti.

15:30 – balón s oběma piloty letí západně města Kecskemét. Naše neoficiální měření pravítkem v mapě ukazuje uletěnou vzdálenost přes 450 kilometrů!

16:20 – dostáváme zprávu, že let se blíží ke konci. Piloti letí na poslední lahev plynu. Přistání by mělo proběhnout do 15 minut. Doba letu i vzdálenost by měla s přehledem stačit na nový rekord, výška letu přesahovala 2 km, takže i v této hodnotě by mělo jít o nový rekord. Zatím vše samozřejmě neoficiálně.

16:45 – stále ve vzduchu!

17:12 – Přistání! Jan Suchý a Ondřej Kostrhun jsou na zemi. Neoficiální výsledný čas 10 hodin 5 minut. Neoficiální vzdálenost 550 kilometrů. Neoficiálně blahopřejeme!

18:00 – Neoficiální výsledky hovoří nakonec o 9 hodinách a 59 minutách a vzdálenosti 550 km.

Slibovali jsme telefonické rozhovory s aktéry, zde jsou:

Jan Suchý – velitel balónu – telefonní rozhovor

Pavel Kostrhun – prezident Českého balónového svazu – telefonní rozhovor

Děkujeme všem aktérům za tento osvěžující předsezónní zážitek a blahopřejeme

Miroslav Oros, airZone.TV