4.den Mistrovství světa v plachtění

Čtvrtek 12. 1. – 4. den

8:00 (22:00)

Při pohledu z okna se dá předpokládat, že i dnešek bude letovým dnem. Briefing pilotů začíná v 10 hodin.

12:00 (2:00)

Dnešní disciplíny jsou zadány! 15m – race 336,8 km, 18m – race 318,25 km, Open – race 288,57 km. První starty ve 13:00 místního času.
Předpověď počasí: „high blue“ tedy bezoblačná termika s dostupy kolem 1500 m, stoupání do 2 m/s, jižní vítr do 5 m/s.

14:45 (4:45)

Všechny kategorie letí tratě zadané na briefingu. Všichni jsou ve vzduchu. Počasí zatím přesně odpovídá předpovědi.

I dnes jsme se v 6:30 středoevropského času přihlásili z Benally s živým vstupem z českého stanu o aktuálním průběhu 4. dne, který jsme osvěžili rozhovory s našimi reprezentanty, které jsme předtočili těsně před startem dnešní disciplíny.

22:30 (12:30)

Čtvrtek byl náročný ale v konečném účtování především pro české barvy úspěšný! Tak se nám to líbí!

Nebeský šachista Roman Mraček dnes druhý a Petr Svoboda třetí. V 18m třídě je přelétal jen Američan Sean Fidler. Roman Mraček se po druhé úloze posouvá na průběžnou čtvrtou příčku. Petr Svoboda si zpravil po včerejším neúspěchu náladu a je průběžně 28.

Ve volné třídě dnes skvěle zalétal Petr Krejčiřík. Ukázal, že má ostré lokty a je z toho perfektní páté místo v disciplíně. Tomáš Rendla, který letěl dříve než Petr Krejčiřík, končí dnes na 28. místě. Petr Krejčiřík je po 3. soutěžní úloze už dvanáctý, na první pětku ztrácí už jen 140 bodů. Dnešním vítězem je Oscar Goudriaan z Jihoafrické republiky.

Radek Krejčiřík vs. Matthew Scutter 1:1. V minisouboji vrstevníků a soupeřů v juniorských kategoriiích dnes Radek Krejčiřík vyrovnává souboj se svým australským sokem. Radek Krejčiřík končí 12. a Ondřej Bordovský 14. Matt Scutter 17. V 15 metrové třídě dnes dominují bratři Uys (1.) a Attie (2.) Jonkerovi. V průběžném pořadí je před nimi pouze dnes pátý Sebastian Kawa z Polska. Radek Krejčiřík je průběžně osmý a Ondřej Bordovský čtrnáctý. Výborně létá jediná žena v celém 115členném peletonu Anne Ducarouge – je průběžně dvanáctá.

V průběžném pořadí národních týmu je po 4. soutěžním dnu první Velká Británie před Německem a Francií. Česká republika je devátá.

Do nepříjemné situace se dnes dostal slovenský reprezentant Lubor Kuvík. Ve vzduchu se dostal do kontaktu s finským pilotem Martti Koivulou. Kluzáky naštěstí neutrpěly výraznější újmu a tak oba přistáli – Lubor Kuvík zpět na letišti, Finn pro jistotu mimo letiště v poli. Oba zřejmě nastoupí do další disciplíny, ale bez naděje na rozumný výsledek. Hlavně, že se nikomu nic nestalo.

V pátek 13. ledna by měla přecházet v Benalle fronta a předpověď počasí vypadá na neletový den.

Na airZone.TV se každopádně opět v 16:30 místního času – tedy v 6:30 středoevropského času přihlásíme ŽIVĚ s aktuálními zprávami.

Oficiální výsledky naleznete ZDE.

Miroslav Oros, airZone.TV, Benalla – Austrálie