Úspěšný letecký den? Šumperk oslavil 70 let

V roce 2016 uběhlo již 70 let od založení Aeroklubu Šumperk. Toto krásné výročí se členové Aeroklubu rozhodli důstojně oslavit formou leteckého dne pro širokou veřejnost z šumperského regionu. Toto rozhodnutí padlo v jarních měsících minulého roku tak, aby byl dostatečný čas vše náležitě připravit. Přípravám se více než rok věnoval velkým tým členů, kteří se podle svých znalostí a zkušeností věnovali různým oblastem. Jelikož se letecký den na šumperském letišti pořádal po deseti letech spousta skutečností byla pro organizátory novinkou se kterými se museli v průběhu více než ročních příprav vypořádat. Mezi nejdůležitější záležitosti se kterými se potýkali patřilo zajištění zajímavého a atraktivního letového programu, zajištění bezpečnosti návštěvníků a zabezpečení bezproblémového letového provozu na letišti a v jeho okolí. Samotný letecký den se konal v sobotu 3. září. Členové aeroklubu na tuto událost během předchozích dní připravovali i samotné letiště tak, aby bylo vše co nejlépe připraveno na očekávaný nápor návštěvníků. Ráno se organizátoři sešli v brzkých ranních hodinách před jedním z hangárů na poradě pořadatelů, na které prošli povinné legislativní úkony tákající se leteckých veřejných vystoupení a pak už se rozešli na příslušná místa na kterých stráví celý den starostí o návštěvníky a vystupující. První návštěvníci se objevili po deváté hodině dopolední a to už bylo letiště pro ně plně připraveno. V rámci dopoledního doprovodného programu probíhalo předvádění techniky Integrovaného záchranného systému, probíhaly přílety vystupujících a návštěníků, kteří dorazili letecky. S postupem času probíhaly i nácviky vystoupení, seznamování vystupujících s prostorem kolem letiště. Od dopoledních hodin také probíhaly výstavy našich členů týkající se letecké archeologie a modelářských proudových motorů, atmosféru doplňovali kolegové létající na šumperském letišti virtuálně na leteckých simulátorech.
V jednu hodinu odpoledne pak letecký den zahájil starosta města Šumperka, poté se už nebe nad letištěm zaplnilo vystupujícími letadly a parašutisty. Návštěvníci v průběhu odpoledne shlédli šumperské i přespolní parašutisty s letounem AN-2, skupinu letounů místních motorových pilotů a ultralehkých letounů Ellipse spirit, akrobacii na větroních Luňák a Lo-100, špičkovou akrobacii letounů Bucker a Extra, skupinové létání známé sestavy Follow me, vystoupení mapující historii ultralehkého létání v Šumperku, mezi krátké, ale úžasné vystoupení patřil start historického kluzáku pomocí vystřelení na gumovém laně. Ve vzduchu se také předvedly nádherné stroje Ae-45 a L-200 Morava. Ukázku hašení požáru předvedl letoun Z-37 Čmelák, který pak v dalším čísle vyvlekl do výše dvojvlek větroňů. Na závěr se nad letištěm prohnal vysokovýkonný větroň s proudovým motorem čímž byl hlavní program ukončen. Letiště se pomalu vyprazdňovalo a po hektickém dni zavládl ve večerních hodinách najednou nezvyklý klid, pak se teprve organizátoři mohli sejít v hangáru a oslavit pro Aeroklub tak důležitý den.
Celý letecký den proběhl v pohodové atmosféře a bez potíží, na letišti zavítalo více než čtyři tisíce návštěvníků o které se staralo více než sto organizátorů z řad členů i nečlenů Aeroklubu.

autor: Jan Vlček
www.aeroklub-sumperk.cz www.70v.cz