Plachtařské mistrovství ČR

Aeroklub Moravská Třebová hostí od 20. května do 4. června mistrovství České republiky v bezmotorovém létání. Jde zároveň o tzv. předmistrovství Evropy, protože právě v Moravské Třebové se uskuteční v roce 2017 mistrovství Evropy. Na startovní listině figuruje ve třech soutěžních třídách celkem 88 soutěžících z devíti zemí. Plachtařské mistrovství České republiky 2016 se koná pod záštitou hejtmana pardubického kraje Martina Netolického.

Úvodu šampionátu příliš nepřeje počasí. Práci organizátorům komplikují zejména silný vítr a bouřky. Za první tři soutěžní dny tak byla odletěna pouze jedna platná soutěžní úloha a to hned první den – v neděli 22. 5.

V klubové třídě si s nástrahami počasí nejlépe poradil Fabian Peitz z Německa. Jeho náskok na ostatní pronásledovatele ale není velký.

Ve třídě kombi open si to na úvod rozdali matadoři českého plachtění. Ze souboje Krejčiřík, Mraček a Hřivna vyšel v první úloze vítězně nejzkušenější z této trojice Petr Krejčiřík.

Ve třídě patnáctimetrových kluzáků kombi 15m si dílčí vítězství připsala Jana Vepřeková, těsně za ní doletěl Miloslav Cink. O titul se ale budou ucházet i další piloti, včetně další ženy Dany Novákové.

Aktuální zprávy můžete sledovat na webu šampionátu www.pmcr2016.cz.